dinsdag 29 maart 2011

Videobewerking

Je hebt met jouw videocamera enkele filmpjes opgenomen. Uiteraard wil je die tonen aan familieleden en vrienden. Je gaat daarvoor jouw computer gebruiken om die video's te bewerken.

Eerst moet je ervoor zorgen dat de filmpjes op jouw computer geraken. Je kan dit doen met een kabeltje (bvb. USB) of je kan het geheugenkaartje uit de camera halen en in een kaartlezer steken.

De filmpjes staan in een map op het kaartje (bvb. in de DCIM map) en je kan de bestanden uit die map met Windows Verkenner kopiƫren naar een nieuwe map op de harde schijf.

De videobestanden hebben een speciaal formaat. Je kan dit o.a. zien aan het achtervoegsel (bvb. MOV, MPG, AVI, WMV, ...). Om de videofragmenten af te spelen gebruik je bvb. het programma Windows Media Player of VLC media player.

Soms meldt Windows Media Player dat een videofragment niet kan worden afgespeeld. Dit betekent dat op jouw computer de juiste "CODEC" ontbreekt. Een "CODEC" is programma dat de codering van videobestanden kan ontcijferen. Je kan hiervoor een "codec pack" (bvb. k-lite, XP codec pack, cccp, nimo,... ) downloaden en installeren.

Je kan de videobestanden ook converteren of omvormen naar een ander formaat. Met Any Video Converter kan je dit uitvoeren.


Als de videofragmenten in het juiste formaat staan kan je ze gaan bewerken. Dit doe je met een videobewerkingsprogramma zoals bvb. Windows MovieMaker of Apple iMovie.


De afgewerkte videofragmenten kan je dan op een externe schijf of USB-stick kopiƫren. Je kan met het programma Windows DVD Maker een DVD maken die je kan afspelen in een DVD-speler.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.